Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleb Rudzianin. To promocja Rudy Śląskiej. Piecze go Jakubiec

Oprac. JO
Chleb rudzianin
Chleb rudzianin Urząd Miasta Ruda Śląska
Władze Rudy Śląskiej mają kolejny pomysł ma promocję miasta. Chodzi o chleb Rudzianin. W wybranych piekarniach można już kupić pieczywo, wypiekane według specjalnej receptury, opracowanej na potrzeby kampanii. Chleb rudzianin poznacie też po logu miasta, czyli "R-ce"

Chleb Rudzianin, czyli sposób na promocję

Chleb Rudzianin – to nowy pomysł Rudy Śląskiej na promocję miasta. W wybranych piekarniach można już zakupić pieczywo, wypiekane według specjalnej receptury, opracowanej na potrzeby kampanii. Jej autorem jest znana w Rudzie Śląskiej piekarnia „Jakubiec”. Próbowaliście już nasz chleb Rudzianin?

– Mam nadzieję, że pieczywo z logo miasta – chleb Rudzianin z charakterystyczną rudzką „R-ką” – na stałe zagości na naszych stołach. Rudzianie będą mogli też się nimi zajadać podczas miejskich imprez – podkreśla wiceprezydent Rudy Śląskiej Michał Pierończyk.

Nowa kampania promocyjna miasta. Jak Wam się podoba?

Od 2005 roku Ruda Śląska ma swój firmowy znak – logo popularnie zwane „erką”. Umieszczana na materiałach promocyjnych, plakatach, czy banerach jest swoistym identyfikatorem miasta. Teraz zostanie nim oznaczony także chleb Rudzianin.

- Logo wpisuje się we wszystkie działania promocyjne, które są prowadzone przez miasto – mówi Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Trzeba mieć dużą fantazję, żeby miejskie logo wykorzystać również w produkcji pieczywa, ale właścicielom piekarni Jakubiec tej fantazji nie brakuje. Myślę, że logo na dobrym chlebie to będzie dobra promocja Rudy Śląskiej i lokalnych produktów – podkreśla.

Z czego pieczony jest chleb Rudzianin?

– Na wyjątkowe okazje produkujemy rudzkie precle, które rozdajemy podczas organizowanych w mieście wydarzeń. Byliśmy z nimi m.in. na Festiwalu Wspomnień, Industriadzie, Dniach Rudy Śląskiej. Nasze precle pojechały również do Warszawy na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy – wymienia Marek Jakubiec, właściciel piekarni, która piecze chleb Rudzianin.

– Odebraliśmy wiele pozytywnych sygnałów dotyczących precla z rudzką „erką”, więc postanowiliśmy stworzyć kolejny produkt, który będzie symbolizował nasze miasto. Mam nadzieję, że wszystkim będzie się mile kojarzył z Rudą Śląską – mówi. Nowy chleb Rudzianin to chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego.

Jak podkreśla Jakubiec: chleb Rudzianin nie zawiera konserwantów.

Chleb Rudzianin można kupić m.in. w głównej siedzibie piekarni na ulicy Piastowskiej 6 w Rudzie Śląskiej.

Mieliście już okazję jeść chleb Rudzianin? Jak Wam się podoba ten pomysł na promocję miasta?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Chleb Rudzianin. To promocja Rudy Śląskiej. Piecze go Jakubiec - Ruda Śląska Nasze Miasto

Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto